Tips Kereta Sewa

Tips Penyewaan Kereta Sewa Alor Setar Yang Anda Harus Tahu

Perlukan kemudahan kereta sewa untuk perjalanan yang seterusnya? Menyewa kereta boleh memberi anda kebebasan dan kefleksibelan masa ketika anda sedang dalam perjalanan, dan di beberapa tempat di daerah ini mempunyai berapa syarikat kereta sewa alor setar dan sebagainya. Tetapi kereta sewa juga boleh menambah komplikasi ke perjalanan anda – seperti cuba mencari tawaran terbaik atau menyusun pilihan insurans yang tepat. Teruskan membaca untuk petua praktikal kami untuk berjimat cermat, memahami perjanjian kereta sewa anda dan mengelakkan masalah dengan penyewaan kereta anda.

Kereta-Sewa-Alor-Setar-3

Memilih Jenis Kereta Sewa

Berfikir dengan teliti mengenai jenis kenderaan yang anda perlukan. Sekiranya anda melakukan perjalanan di sekitar Alor Setar dengan kanak-kanak atau dengan banyak gear, anda mungkin mahu kereta sewa sedan besar atau SUV. Jika anda hanya ingin menjimatkan wang pada kadar sewa dan gas, anda akan mahu menempah model kereta sewa terkecil yang ada. Tetapi saiz bukan satu-satunya faktor. Mencari kereta sewa yang mesra alam? Banyak syarikat kereta sewa alor setar kini menawarkan kenderaan hibrid. Tidak boleh memandu pergeseran kayu? Pastikan untuk menyimpan kereta dengan transmisi automatik. Di kebanyakan negara, penghantaran manual adalah norma – jadi baca cetakan yang baik sebelum membuat tempahan kereta sewa. Ketahui lebih lanjut dengan Tips Sewa Kereta Antarabangsa kami. Juga, pastikan syarikat area Alor Setar yang anda sewa menawarkan tambahan yang anda perlukan atau mahu, seperti rak ski, kerusi kereta atau sistem GPS.

Kereta-Sewa-Alor-Setar-1

Tempahan Kereta Sewa Anda

Anda akan menemui agensi kereta sewa alor setar dan juga antarabangsa utama di seluruh dunia – fikir Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Hertz, National, Sixt dan Thrifty. Tetapi bergantung pada tempat anda melancong khususnya bagi sekitar Alor Setar, syarikat-syarikat kereta sewa tempatan boleh menawarkan kadar yang lebih rendah; sebelum membuat tempahan kereta sewa, membaca ulasan review untuk memastikan syarikat kereta sewa mereka memenuhi piawaian jurusan. Sentiasa berbelanja. Semak enjin carian tempahan utama kereta sewa dan platform online booking kereta sewa (seperti Expedia, CarRentals.com, keretasewashahalam.com.my dan Kayak) untuk mendapatkan idea mengenai kadar apa yang tersedia, tetapi anda juga perlu melawat laman web syarikat penyewaan kereta juga – mereka sering menawarkan diskaun eksklusif.

Tempahan Sewa Kereta Terbaik.

Untuk menurunkan kadar anda, tanyakan mengenai diskaun kereta sewa untuk mana-mana organisasi kebangsaan utama, program kerap memandu dan program kad kredit yang anda boleh milik. Mereka akan sering menawarkan tawaran sewa kereta. (Mereka yang ditawarkan melalui AAA boleh menjadi sangat baik.) Jika anda bekerja dengan syarikat yang sering menyewa kereta, mereka mungkin mempunyai kadar yang dirundingkan. Pastikan untuk memeriksa. Sebelum anda menempah secara dalam talian, lakukan pencarian Internet untuk kod kupon atau promosi untuk dimasukkan ke dalam enjin tempahan laman web syarikat kereta sewa alor setar anda. Cukup ketik nama syarikat yang diikuti dengan “kod kupon” ke dalam medan carian dan anda akan sering mencari kod promosi khas yang dapat menjimatkan mana saja dari 5 hingga 20 peratus dari biaya sewa kereta anda. Untuk lebih banyak idea mengenai menjimatkan wang apabila anda menyewa kereta, sila lihat harga kereta sewa.

Kereta-Sewa-Alor-Setar-2

Sekiranya anda belum melakukannya, pertimbangkan untuk menyertai program kesetiaan syarikat sewa kereta anda apabila anda menempah. Ini bervariasi oleh syarikat, tetapi kebanyakannya adalah percuma dan memberi hak kepada anda untuk keistimewaan tertentu semasa mengambil kereta sewa anda; maklumat anda akan difailkan sebelum ini, membolehkan anda melompat ke dalam kereta dan pergi daripada berdiri dalam garis panjang atau mengisi kertas kerja. Anda juga layak mendapat diskaun istimewa kereta sewa atau peningkatan percuma. Cara terbaru untuk menjimatkan kereta sewa alor setar adalah dengan menyambungkan perkhidmatan perkongsian kereta. Jika anda tinggal berhampiran bandar utama atau anda penyewa kerap, anda boleh menjimatkan wang dengan menyertai bahagian kereta seperti Zipcar.

Memahami Tempahan Kereta Sewa Anda

Jika anda membuat tempahan dalam talian, baca terma dan syarat dengan teliti sebelum mengesahkan tempahan kereta sewa anda. Sekiranya anda membuat tempahan melalui telefon, tanya agen mengenai sekatan. Pastikan anda memahami syarat tempahan anda. Adakah terdapat penalti untuk tidak menunjukkan? Berapa lamakah kereta sewa akan diadakan jika anda terjebak dalam lalu lintas sekitar alor setar dalam perjalanan ke stesen pikap? Adakah terdapat bayaran untuk pemandu tambahan dan mesti nama mereka disenaraikan dalam kontrak? Adakah anak perempuan berusia 20 tahun anda sudah cukup untuk memandu kereta? (Untuk sebab-sebab kewajipan, ini penting.) Sekiranya berkaitan kereta sewa alor setar, tanyakan tentang apa-apa sekatan ke atas perjalanan di seluruh sempadan negeri atau negara. Untuk perlindungan anda sendiri sekiranya berlaku kerosakan, pastikan syarikat kereta sewa mempunyai pejabat di semua daerah Alor Setar atau negara pada jadual perjalanan anda. Untuk penyewaan kereta sehala, tanyakan mengenai caj drop-off. Mereka boleh menjadi terlalu tinggi.

Kereta-Sewa-Alor-Setar-4

Sentiasa dapatkan nombor pengesahan. Untuk penyewaan di car rental alor setar airport, pastikan untuk memberikan wakil perkhidmatan pelanggan nombor penerbangan anda dan waktu ketibaan yang dijadualkan. Ini biasanya akan melindungi tempahan kereta sewa anda jika penerbangan ditangguhkan. Sebelum anda memandu dari stesen pikap, periksa kereta sewa dengan teliti untuk kerosakan badan. Pastikan lampu dan isyarat putaran berfungsi dengan baik, dan periksa odometer jarak jauh. Laporkan sebarang kecacatan sekaligus. Berasaskan diri dengan cara kerja kereta sebelum anda meninggalkan tempat itu. Periksa bahagian mana tangki gas anda, dan ketahui cara menggunakan lampu depan, wiper kaca dan isyarat bertukar. Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi anda juga ingin menghafal pembuatan, model dan warna kereta sewa alor setar anda – dengan cara itu anda tidak akan kehilangannya kali pertama anda meletak kereta di tempat yang ramai!

Kereta-Sewa-Alor-Setar-5

Pemulangan Kereta Sewa Anda

Berhati-hati dengan pelan petrol prabayar. Sentiasa mengisi tangki kereta sewa anda sebelum mengembalikan kenderaan supaya anda hanya membayar jumlah gas yang sebenarnya anda gunakan. Cobalah untuk mengelakkan stesen minyak area alor setar betul-betul berhampiran lapangan terbang di mana anda menjatuhkan kereta anda – harga cenderung tertinggi di sana. Sebaliknya, isikan beberapa batu jauhnya. Lebih baik lagi: Semak GasBuddy.com sebelum perjalanan anda untuk mengetahui di mana stesen minyak paling murah berada di kawasan anda. Ia mungkin kelihatan tidak masuk akal, tetapi mengembalikan kereta sewa anda lebih awal sebenarnya boleh menjejaskan anda. Anda mungkin perlu membayar yuran pulang awal, tetapi lebih buruk lagi, struktur kadar anda mungkin berubah, menjadikan anda bertanggungjawab untuk perbezaannya. (Jika anda membayar kadar mingguan tetapi mengembalikan kereta selepas hanya enam hari, anda boleh membayar kadar harian yang lebih mahal.) Sudah tentu, kembali kereta terlambat boleh dikenakan biaya juga – banyak syarikat kereta sewa alor setar yang hanya memberi anda masa antara 30 minit sebelum mula menyusun bayaran lewat.

Kereta-Sewa-Alor-Setar-6

Sebelum meninggalkan kereta sewa, pastikan anda tidak meninggalkan apa-apa barang peribadi. Pastikan petugas daftar masuk memeriksa kereta sewa di hadapan anda dan anda bersetuju tentang sebarang kerosakan. Periksa perjanjian sewaan anda dengan teliti untuk semua caj dan pastikan ejen kredit sebarang deposit ke akaun anda semasa anda menunggu.