Bank Artikel

Sungai Petani: Antara Tempat Menarik Yang Anda Boleh Lawati

Apa yang terlintas di fikiran apabila menyebut tentang Sungai Petani di negeri Kedah? Adakah ia hartanah dengan harga yang menarik? Kemudahan gaya hidup bandar dalam komuniti yang mantap? Sungai Petani semakin popular untuk pembeli rumah di luar negeri.

Bagi kebanyakan pembeli rumah, bandar yang berkembang pesat ini adalah lokasi yang sesuai untuk sebuah rumah keluarga idaman, dengan hartanah kediaman yang harganya mampu milik jika dibandingkan dengan hartanah di lokasi utama seperti Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Johor Bahru.

Namun, bagi sesetengah pihak, Sungai Petani kelihatan kurang menarik apabila melibatkan perkara yang boleh anda lakukan atau tempat untuk dilawati di sana. Dengan adanya artikel ini akan mengubah perspektif ini tentang Sungai Petani! Mari teruskan dan terokai beberapa tempat popular untuk dilawati, makan dan membeli-belah di dalam dan sekitar Sungai Petani. Antara tempat terbaik untuk dilawati di Sungai Petani seperti:

Pantai Merdeka

Pantai Merdeka ialah pantai awam yang popular dengan pemandangan Gunung Jerai yang tidak terhalang terus ke hadapan, dengan laut yang tenang. Terdapat juga jeti di mana anda boleh menyewa perjalanan bot ke Tanjung Dawai, untuk melompat pulau atau untuk sebarang upacara unik!

Tarikan utama di Pantai Merdeka ialah pembentukan batu yang luar biasa dengan warna merah kerana kandungan oksida besinya. Fosil yang ditemui dalam batuan ini bertarikh 450 juta tahun dahulu! Terdapat juga Pillbox Perang Dunia II konkrit yang dikatakan telah dibina oleh British pada tahun 1940-an untuk mempertahankan pantai daripada pendaratan Jepun.

Taman Air Carnivall

Pergi ke Taman Air Carnivall jika anda mencari aktiviti gaya taman tema yang menarik untuk seisi keluarga. Terdapat tunggangan water coaster yang mendebarkan untuk penggemar adrenalin, dan beberapa tunggangan santai yang sesuai untuk kanak-kanak juga.

Walaupun taman air tidak meliputi kawasan yang luas berbanding beberapa taman tema lain yang lebih popular, ia menawarkan banyak pengalaman yang menyeronokkan, termasuk menunggang kuda! Tarikan yang menyeronokkan ini hanya lebih kurang 20 minit – hanya 10km – dari Bintang Maya 3!

Sungai Petani Clock Tower

Salah satu mercu tanda Sungai Petani yang paling ketara ialah menara Jam Sungai Petani di jalan utama – Jalan Ibrahim. Menara Jam telah dibina pada tahun 1936 dan mempunyai ketinggian 12.1m.

Plak di bahagian luarnya menyatakan sejarahnya sebagai hadiah daripada ahli perniagaan tempatan, Lim Lean Teng kepada George V dan Ratu Mary untuk memperingati pemerintahan Jubli Perak Baginda. Disinari indah dalam cahaya kuning keemasan bermula dari senja, ia menyimpan ingatan diraja tentang sejarahnya, dan mempunyai kontras yang mencolok dengan bangunan moden di sekelilingnya.

Hutan Bakau Sungai Merbuk

Jika anda seorang yang mesra alam, Sungai Petani juga menyediakannya untuk anda! Ambil pemanduan singkat dari pusat bandar Sungai Petani ke Hutan Bakau di sepanjang Sungai Merbuk, di mana anda boleh menyaksikan keluarga burung migrasi yang membuat rumah sementara mereka di sini semasa mereka bergerak.

Bagi memudahkan anda yang datang dari luar Kawasan Sungai Petani, perkhidmatan kereta sewa berpemandu adalah sangat sesuai untuk anda gunakan sekiranya anda tidak mahir dengan selok-belok jalan di sekitar Sungai Petani.

Bercakap mengenai kereta sewa, di sekitar Sungai Petani ini, terdapat beberapa syarikat kereta sewa seperti Kereta Sewa Sungai Petani, DNZ Car Rental dan lain-lain lagi. Harga seewa kereta serendah RM90 sehari. Sila hubungi nombor yang tertera di page / halaman website ini untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan kereta sewa yang ditawarkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.