Bank Artikel

Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pinjaman Rumah Di Malaysia!

Daripada semua pencapaian dalam hidup yang mungkin anda capai, membeli rumah anda sendiri mungkin salah satu yang paling dinanti-nantikan. Akhir sekali, mempunyai tempat untuk memanggil anda sendiri, dan menandakan ‘Beli rumah impian saya’ daripada senarai baldi anda! Malangnya, ini masih menjadi impian ramai rakyat Malaysia, melainkan seseorang itu dilahirkan dengan sudu emas atau perak 24K di dalam mulut. Dengan itu, anda perlu memohon pinjaman rumah untuk mampu membeli hartanah baharu anda.

Keseluruhan proses mungkin kelihatan menggembirakan pada mulanya, tetapi yakinlah bahawa sebaik sahaja anda memecahkannya dan memahaminya dengan lebih baik, memohon pinjaman rumah dan semua “bagaimana jika” yang berikut akan kelihatan lebih mudah.

Apakah Pinjaman Rumah Di Malaysia?

Pinjaman rumah atau pinjaman gadai janji di Malaysia ialah pinjaman yang diambil daripada bank atau institusi kewangan untuk membantu anda membeli hartanah. Ini membolehkan lebih ramai orang memiliki rumah kerana mereka tidak perlu mengeluarkan keseluruhan jumlah tersebut terlebih dahulu. Bayaran muka kira-kira 10% daripada harga pembelian hartanah boleh dibuat dahulu, manakala pemilik membayar bakinya secara ansuran setiap bulan.

Bagaimana Pinjaman Rumah Berfungsi Di Malaysia?

Pinjaman rumah di Malaysia menggunakan hartanah berkenaan sebagai cagaran. Walaupun anda menyangka bahawa hak milik harta itu akan berada di bawah nama anda kerana anda adalah pembeli, itu tidak berlaku – sehingga anda membayar semua bayaran balik bulanan anda sepenuhnya! Sementara itu, bank itu memegang hak milik harta itu. Ini bermakna ia adalah dalam kemampuan mereka untuk merampas semula harta itu jika perkara yang paling teruk menjadi lebih teruk.

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Terlebih Dahulu Sebelum Menghantar Permohonan

Sebelum memohon pinjaman perumahan daripada bank, anda perlu tahu cara apply loan rumah serta beberapa perkara paling penting yang perlu anda ingat, ialah kadar faedah dan jenis kategori yang boleh anda mohon. Bagi yang pertama, terdapat kadar faedah tetap dan berubah-ubah untuk dipertimbangkan:

  1. Kadar faedah tetap merujuk kepada peratusan yang ditetapkan yang tidak berubah sepanjang tempoh pinjaman anda.
  2. Kadar faedah boleh ubah merujuk kepada peratusan yang ditentukan oleh Kadar Asas (BR), yang akan kita bincangkan lebih jauh ke bawah. Kini, apabila BLR naik atau turun, kadar faedah jenis ini akan mengikutinya.

Bagaimana Mengira Faedah Pinjaman Perumahan Di Malaysia?

Seperti yang anda ketahui sekarang, bayaran balik bulanan anda digunakan untuk membayar kedua-dua amaun prinsipal dan faedah terakru. Sekarang, bagaimanakah seseorang itu dapat mengetahui berapa banyak faedah yang perlu dibayar? “Kaedah baki mengurangkan” adalah salah satu cara untuk mengira faedah pinjaman rumah anda. Cukup darabkan pinjaman pokok tertunggak anda dengan kadar faedah masing-masing. Baca lebih lanjut tentang cara mengurangkan faedah pinjaman perumahan anda di sini!

Faedah selepas setiap ansuran = Pinjaman pokok tertunggak x Kadar faedah

Apakah Kadar Faedah Pinjaman Perumahan Semasa Di Malaysia?

Kadar faedah untuk pinjaman perumahan di Malaysia adalah berdasarkan Kadar Asas (BR), yang menetapkan kadar faedah minimum yang diberikan bank untuk pinjaman rumah. Pada masa penulisan ini, purata kadar asas bank Malaysia adalah antara 1.75% – 2.75% p.a. Artikel kami mengenai kadar faedah pinjaman perumahan menunjukkan kepada anda kadar pinjaman terkini bank-bank Malaysia serta senarai pinjaman perumahan di Malaysia untuk membantu anda bermula!

Kadar faedah pinjaman perumahan juga berbeza bergantung kepada banyak faktor, termasuk:

  1. Jenis pinjaman perumahan (Term, Semi-Flexi, Flexi)
  2. Tempoh pinjaman
  3. Margin kewangan
  4. Jenis harta
  5. Skor kredit anda

Bank Mana Yang Terbaik Untuk Pinjaman Perumahan Di Malaysia?

Menurut pengarang blog kereta sewa Alor Setar Kedah, jika kemampuan adalah satu-satunya faktor yang dipersoalkan, maka Maybank menawarkan kadar faedah pinjaman perumahan yang paling kompetitif kerana Kadar Asasnya lebih rendah daripada purata (1.75% pada masa penulisan). Masalahnya, kemampuan tidak pernah menjadi satu-satunya faktor pembeli rumah perlu melihat apabila memilih pinjaman rumah. Untuk anggaran yang lebih diperibadikan tentang pinjaman rumah yang terbaik untuk anda, sebaiknya gunakan kalkulator pinjaman rumah kami di sini!

Apakah Jenis Pinjaman Rumah Yang Ada?

3 kategori pinjaman perumahan utama yang ditawarkan di Malaysia ialah pinjaman berjangka, semi-flexi dan flexi, dengan masing-masing mempunyai cara pemprosesan ansuran dan faedah yang berbeza:

  1. Pinjaman berjangka mempunyai jadual pembayaran balik tetap, dan biasanya tidak membenarkan anda mengurangkan faedah pinjaman anda dengan bayaran pendahuluan. Dan jika anda ingin menarik diri daripada pembayaran tambahan yang anda buat, anda tidak akan dibenarkan berbuat demikian.
  2. Pinjaman semi-flexi membolehkan anda membayar wang tambahan pada bila-bila masa yang anda suka, untuk mengurangkan jumlah faedah yang dikenakan. Anda juga boleh meminta untuk mengeluarkan daripada jumlah tambahan yang anda bayar, tetapi yuran pemprosesan akan dikenakan.
  3. Pinjaman Flexi adalah serupa dengan pinjaman semi-flexi, kecuali pinjaman ini dipautkan ke akaun semasa anda, dan jumlah ansuran ditolak secara automatik setiap bulan. Jika anda membuat sebarang pembayaran tambahan, anda boleh menarik balik daripadanya pada bila-bila masa anda mahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.