CORONAVIRUS (COVID-19)

Panduan Pencegahan Coronavirus Covid-19 Di Rumah

Pastikan rumah anda siap-sedia untuk covid-19. Panduan interim ini berdasarkan pada apa yang kini diketahui tentang Penyakit Coronavirus 2019 (COVID-19). Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) akan mengemas kini panduan interim ini sekiranya diperlukan dan sebagai maklumat tambahan tersedia. Panduan interim ini adalah untuk membantu ahli keluarga merancang untuk penyebaran penyakit koronavirus komuniti 2019 (COVID-19) di Amerika Syarikat. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menggalakkan ahli-ahli rumah untuk mempersiapkan kemungkinan terjadinya wabak COVID-19 di komuniti mereka. COVID-19 disebabkan oleh virus baru. Menurut pengarang https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari mengenai kebolehterimaan, keterukan, dan ciri-ciri penyakit yang lain. Kami mahu membantu semua orang bersedia untuk bertindak balas terhadap ancaman kesihatan awam ini.

Sebelum Wabak COVID-19 Berlaku Di Komuniti Anda:

Merancang

Wabak COVID-19 dapat bertahan lama dalam komuniti anda. Bergantung pada tahap keterukan wabak, pegawai kesihatan awam boleh mengesyorkan tindakan masyarakat yang direka untuk membantu menjaga kesihatan manusia, mengurangkan pendedahan kepada COVID-19, dan memperlambat penyebaran penyakit. Pegawai kesihatan awam tempatan boleh membuat cadangan yang sesuai dengan keadaan setempat anda. Mencipta pelan rumah boleh membantu melindungi kesihatan anda dan kesihatan orang yang anda sayangi sekiranya berlaku COVID-19 di komuniti anda. Anda harus mendasarkan butiran rancangan rumah anda tentang keperluan dan rutin harian ahli keluarga anda.

Buat Pelan Tindakan Isi Rumah

Bercakap dengan orang yang perlu dimasukkan dalam pelan anda. Bertemu dengan ahli keluarga, saudara-mara lain dan rakan-rakan untuk membincangkan apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku COVID-19 di komuniti anda dan apa keperluan setiap orang.

Rancang cara untuk menjaga mereka yang mungkin menghadapi risiko yang lebih besar untuk komplikasi yang serius. Terdapat maklumat terhad mengenai siapa yang mungkin berisiko untuk komplikasi teruk dari penyakit COVID-19. Dari data yang tersedia untuk pesakit COVID-19, dan dari data untuk coronavirus yang berkaitan seperti SARS-CoV dan MERS-CoV, adalah mungkin bahawa orang dewasa yang lebih tua dan orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik yang mendasari mungkin berisiko untuk komplikasi yang lebih serius . Data awal mencadangkan orang tua lebih cenderung mempunyai penyakit COVID-19 yang serius. Sekiranya anda atau ahli keluarga anda mengalami risiko yang lebih tinggi untuk komplikasi COVID-19, sila berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pemantauan kesihatan anda untuk menunjukkan gejala COVID-19. CDC akan mengesyorkan tindakan untuk membantu orang ramai berisiko tinggi untuk komplikasi yang sihat jika wabak COVID-19 berlaku di komuniti anda.

Kenali jiran anda. Bercakap dengan jiran anda mengenai perancangan kecemasan. Sekiranya kejiranan anda mempunyai laman web atau laman media sosial, pertimbangkan untuk menyertainya untuk mengekalkan akses kepada jiran, maklumat, dan sumber.

Kenal pasti organisasi pertolongan dalam komuniti anda. Buat senarai organisasi tempatan yang anda dan keluarga anda boleh menghubungi sekiranya anda memerlukan akses kepada maklumat, perkhidmatan penjagaan kesihatan, sokongan, dan sumber. Pertimbangkan termasuk organisasi yang menyediakan perkhidmatan kesihatan mental atau kaunseling, makanan, dan bekalan lain.

Buat senarai keperluan kecemasan. Pastikan rumah anda mempunyai senarai kenalan kecemasan semasa untuk keluarga, rakan, jiran, pemandu kereta, penyedia penjagaan kesihatan, guru, majikan, jabatan kesihatan awam setempat dan sumber komuniti lain.

Mengamalkan Tabiat Kesihatan Peribadi Yang Baik Dan Merancang Tindakan Rumah

Berlatih tindakan pencegahan sehari sekarang. Ingatkan semua orang di rumah anda tentang kepentingan mengamalkan tindakan pencegahan sehari-hari yang dapat membantu mencegah penyebaran penyakit pernafasan:

  • Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
  • Tinggal di rumah apabila anda sakit, kecuali untuk mendapatkan rawatan perubatan.
  • Tutup batuk dan bersin dengan tisu.
  • Bersihkan permukaan dan objek yang sering disentuh setiap hari (mis., Meja, countertop, suis lampu, pintu gantung, dan pemegang kabinet) menggunakan detergen dan air isi rumah yang biasa.
  • Sekiranya permukaannya kotor, ia perlu dibersihkan menggunakan detergen dan air sebelum disinfeksi. Untuk pembasmian kuman, senarai produk-produk patogen patogen yang dikeluarkan oleh Pusat Perlindungan Alam Sekitar Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) yang dikekalkan oleh Pusat Kimia Amerika Biocide Chemistries (CBC), boleh didapati di ikon iconexternal Novel Coronavirus (COVID-19). Sentiasa ikuti arahan pengilang untuk semua produk pembersihan dan pembasmian kuman.
  • Basuh tangan anda dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat, terutamanya selepas pergi ke bilik mandi; sebelum makan; dan selepas meniup hidung, batuk, atau bersin. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan yang mengandungi alkohol sekurang-kurangnya 60%. Sentiasa cuci tangan dengan sabun dan air jika tangan anda kelihatan kotor.

Pilih bilik di rumah anda yang boleh digunakan untuk memisahkan ahli keluarga yang sakit dari mereka yang sihat. Kenal pasti bilik mandi berasingan untuk orang yang sakit untuk digunakan, jika boleh. Rancang untuk membersihkan bilik-bilik ini, seperti yang diperlukan, apabila seseorang sakit. Ketahui cara menjaga seseorang yang mempunyai COVID-19 di rumah.

Bersedialah jika kemudahan sekolah atau penjagaan anak anda ditolak buat sementara waktu. Belajar tentang pelan operasi kecemasan di sekolah atau kemudahan penjagaan anak anda. Semasa wabak COVID-19 di komuniti anda, pegawai kesihatan awam tempatan boleh mencadangkan pemecatan sekolah sementara untuk membantu memperlahankan penyebaran penyakit. Pihak berkuasa sekolah juga boleh membuat keputusan untuk memecat sekolah jika terlalu banyak pelajar atau kakitangan tidak hadir. Memahami rancangan untuk melanjutkan pendidikan dan perkhidmatan sosial (seperti program makan pelajar) semasa pemecatan sekolah. Jika anak anda menghadiri kolej atau universiti, dorong mereka untuk belajar mengenai rancangan sekolah untuk wabak COVID-19.

Penafian

Maklumat yang terkandung di sini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja. Ia tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk diagnosis, rawatan, atau nasihat seorang profesional berlesen yang berkelayakan. Fakta yang dibentangkan di laman web kereta sewa alor setar ini ditawarkan sebagai maklumat sahaja, bukan nasihat perubatan. Hasratnya adalah untuk memberikan maklumat dan perspektif dari mana anda boleh membuat pilihan penjagaan kesihatan peribadi yang berpengetahuan dengan kerjasama profesional kesihatan yang dipercayai dan berkelayakan. Penulis dan penerbit tidak mempunyai liabiliti atau tanggungjawab kepada mana-mana orang atau entiti berkenaan dengan apa-apa kerugian, kerosakan atau kecederaan, yang disebabkan atau didakwa disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh maklumat yang terkandung di sini. Usaha sedar telah dibuat hanya untuk maklumat terkini yang tepat dan jujur. Keputusan akan berbeza-beza bergantung kepada individu dan komitmen mereka.