Bank Artikel

Panduan Lengkap Anda Untuk Pengurusan Kemalangan Jalan Raya Di Malaysia

Adakah anda pernah mengalami kemalangan jalan raya atau mengenali seseorang yang mengalami pengalaman malang? Bilangan kemalangan jalan raya seperti yang dilaporkan oleh Kementerian Pengangkutan Malaysia terus meningkat ke tahap yang membimbangkan dari tahun 2010 hingga 2019. Melihat angka-angka ini, penting untuk memahami bahawa tidak kira betapa berhati-hati anda, kemalangan berlaku. Untuk memastikan anda menguruskan keadaan dengan berkesan, berikut panduan pengurusan kemalangan jalan raya yang dibuat untuk semua pemandu di Malaysia.

Periksa Diri Anda

Sebelum bimbang tentang keadaan atau melompat keluar untuk memeriksa kereta anda, luangkan masa sebentar untuk mengumpulkan diri anda secara mental dan emosi. Tetap tenang dan periksa untuk mengetahui sama ada anda mengalami kecederaan. Untuk kecederaan teruk, lebih baik tidak bergerak dan meminta pertolongan. Untuk goresan dan luka kecil, tarik nafas dalam-dalam dan pastikan keselamatan anda terlebih dahulu. Ini bermaksud memindahkan kereta anda ke pinggir jalan dan memberitahu seseorang yang anda percayai mengenai keadaan termasuk lokasi tepat anda.

Kumpulkan Maklumat

Akibat dari kejutan keadaan, banyak orang cenderung melupakan maklumat apa yang mereka perlukan dari orang lain yang terlibat. Berikut adalah senarai butiran yang anda perlukan untuk membuat laporan mengenai kemalangan jalan raya anda.

■ Perincian kereta: plat nombor, warna, model dan tahun

■ Maklumat pemandu: nama, nombor telefon dan nombor kad pengenalan atau pasport

■ Gambar kerosakan

■ Perincian saksi: nama dan nombor telefon, jika ada

Perjanjian

Setelah menilai kerosakan kedua-dua kenderaan anda, dapatkan persetujuan mengenai bagaimana anda ingin meneruskannya. Sekiranya orang lain kelihatan munasabah dan kerosakannya minimum, anda boleh memilih untuk menyelesaikannya di antara anda sendiri. Sekiranya kemalangan itu adalah kesalahan anda, ingatlah bahawa mungkin lebih murah untuk membayar pembaikan daripada membuat tuntutan insurans atau takaful dan kehilangan faedah diskaun tanpa tuntutan (NCD) anda. Tahukah anda kemalangan jalan raya yang berlaku dari satu kereta yang memukul dari arah belakang dengan segera menjadi kesalahan pemandu di bahagian belakang? Tidak kira sama ada itu salah mereka atau tidak, adalah tanggungjawab pemandu untuk memastikan mereka berada dalam jarak yang cukup jauh dari kenderaan di hadapan mereka.

Laporan Kemalangan Jalan Raya

Menurut pengusaha kereta sewa alor setar, sekiranya kerosakan itu teruk atau jika anda tidak dapat mencapai kesepakatan, pergi ke balai polis terdekat dan buat laporan dalam 24 jam. Anda akan diminta untuk mengisi butiran yang disenaraikan sebelumnya, menceritakan kemalangan dan seorang pegawai akan mengambil gambar kerosakan untuk menyelesaikan laporan. Sekiranya anda bimbang orang lain enggan membuat laporan, jangan risau! Selagi anda mempunyai maklumat yang diperlukan, polis akan membantu menghubungi mereka.

Hubungi Penyedia Insurans atau Takaful Anda

Sekiranya anda memerlukan bantuan jalan, tanyakan kepada penyedia insurans atau takaful anda untuk mendapatkan perkhidmatan yang anda perlukan. Sama ada penarik, penggantian tayar atau jika anda perlu mencari bengkel yang diluluskan untuk pembaikan. (Ahem, adakah anda tahu anda mendapat bantuan percuma, termasuk penambatan hingga 200km dengan rancangan dari Etiqa?) Selain itu, anda akan dapat memberitahu mereka mengenai kemalangan dan mendapatkan nasihat mengenai cara untuk meneruskan sekiranya anda perlu membuat tuntutan. Sekiranya demikian, penyelaras insurans akan menghubungi anda untuk menilai kerosakan dan membuat kesimpulan mengenai siapa yang bersalah atas kemalangan jalan raya. Orang yang bersalah perlu menuntut ganti rugi daripada penyedia insurans atau takaful mereka. Bagi kes yang melibatkan kematian, adalah amat penting untuk membuat pemeriksaan terhadap si mati sekiranya orang yang terbabit ada membuat hibah takaful ataupun insuran perlindungan diri dan sebagainya bagi memudahkan urusan claim dan sebagainya.

Peningkatan Keterukan

Untuk kes kemalangan jalan raya yang lebih teruk, mungkin diperlukan perwakilan undang-undang. Sekiranya demikian, anda perlu menyewa peguam untuk memberi anda gambaran mengenai proses tuntutan, kertas kerja dan langkah seterusnya, berdasarkan sebab dan keparahan keadaan. Dengan membaca ini, anda telah mengambil langkah untuk bersiap sedia menghadapi keadaan darurat yang tidak dijangka. Ini adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk diri sendiri dan orang tersayang. Pandu dengan selamat, bertanggungjawab dan sentiasa, pakai tali pinggang keledar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.