Kereta Sewa Kedah

Kereta Sewa Kedah

Negeri Kedah menjangkau kira-kira 9,425km persegi di bahagian utara Semenanjung dan bersama-sama dengan Perlis, Perak dan Kelantan, berkongsi sempadan yang sama dengan negara jiran Thailand. Ia adalah keadaan yang agak kecil. Penduduknya kira-kira satu juta terutama Melayu, walaupun minoriti Cina dan India yang penting dapat dilihat. Ia dikenali sebagai “Bowl Padi Malaysia” di mana sawahnya bersama Perlis mengeluarkan lebih daripada separuh bekalan beras di negara ini. Ibu kota negerinya ialah Alor Setar. Bagi anda yang ingin berjalan-jalan di sekitar negeri kedah, bolehlah mendapatkan khidmat kereta sewa kedah bagi memudahkah perjalanan anda.

Sejarah awal Kedah dapat dikesan dari zaman prasejarah ke tapak arkeologi Lembah Bujang, perdagangan Maritim awal India, Persia, Arab hingga karya-karya bertulis jemaah awal Cina dan catatan awal Cina, Hikayat Merong Mahawangsa atau dikenal sebagai Peringatan Negeri Kedah kepada Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah. Kedah juga dikenali sebagai Kedaram, Kidaram, Kalagam dan Kataha oleh orang Tamil. Ia dikenali sebagai Kalah atau Kalaha oleh Persia.

Tempat-Tempat Menarik Di Kedah

Semasa di Kedah, tanyakan di mana tempat terbaik untuk dikunjungi. Di sini, admin kereta sewa kedah telah menyusun beberapa tempat yang penting kepada Kedah.

Menara Alor Setar

Berdiri pada ketinggian 165.5 meter, Menara Alor Setar adalah menara telekom tertinggi di dunia. Ia juga berfungsi sebagai destinasi pelancongan di tengah-tengah Alor Setar selain berfungsi sebagai menara telekomunikasi. Terdapat dek pemerhatian di menara untuk mencari bulan sabit untuk menandakan permulaan bulan-bulan Islam. Dek itu berada pada ketinggian 88 meter.

Lembah Bujang

Duli Yang Teramat Mulia, Sultan Kedah merasmikan Muzium Arkeologi Lembah Bujang pada 23 Januari 1980 di Bukit Batu Pahat. Ia adalah muzium arkeologi pertama yang dibina di Malaysia. Lembah Bujang berkhidmat sebagai pusat perdagangan antarabangsa dan entreport lama di Malaysia pada zaman dahulu. Terdapat banyak artifak yang terdapat di lembah. Ini termasuk celadon, porselin, stoneware, tanah liat, tembikar, serpihan kaca, manik dan seramik Parsi. Anda boleh mendapatkan khidmat 4×4 ataupun SUV dari team kereta sewa kedah bagi mengharungi perjalanan sekitar di sana.

Kilim River Cruise

Kilim Nature Park merebak di kawasan seluas 100sq. km yang mempunyai campuran hutan bakau hijau dilindungi, pantai putih terpencil dan lagun biru. Melalui pelayaran sungai ini, anda akan dapat menyaksikan keajaiban ekosistem laut, flora dan fauna taman dan habitat semula jadinya. Anda akan dapat melihat helang di sini juga. Elang-elang itu termasuk helang ikan lutut putih, layang-layang brahminy dan helang laut raksasa. Anda mungkin mendapat peluang untuk memberi mereka makan. Penggemar burung akan suka tempat ini kerana ia adalah tempat yang bagus untuk berbuat demikian semasa musim migrasi pada bulan September dan Mac.

Pelayaran akan datang ke Laut Andaman, yang terletak di pantai utara ketika ia keluar dari Sungai Kilim melalui The Hole di Tembok. Ia dinamakan sempena pembukaan sempit antara tebing batu kapur yang menyambungkan sungai ke laut terbuka. Ia berada di jurang sempit ini yang menyediakan kawasan terlindung untuk ladang ikan. Pengunjung mahupun pelanggan kereta sewa kedah boleh menyampaikan pelbagai kehidupan marin – kerapu, ikan kelawar, ikan pari berwarna biru, lobsters, udang mantis dan snappers. Ia juga mempunyai sebuah restoran terapung di mana pengunjung boleh memilih pilihan makanan laut mereka dari ladang ikan dan mempunyai restoran yang dimasak sesuai dengan keinginan mereka. Restoran di sini merupakan antara restoran kegemaran oleh staf kereta sewa di kedah disebabkan menu-menu yang sedap dan berpatutan.

Dayang Bunting Lake

Tasik ini mempunyai legenda tersendiri. Dikatakan bahawa tasik itu merupakan kolam renang kegemaran seorang puteri celestial bernama Mambang Sari. Seorang putera bernama Mat Teja, jatuh untuknya dan menipunya untuk berkahwin dengannya. Mereka mempunyai anak bersama dan pada hari ketujuh, anak itu meninggal akibat penyakit misterius. Sambil sedih dan sedih, Mambang Sari meninggalkan mayat kanak-kanak itu di dalam danau dan kembali ke rumahnya di surga.

Sehingga hari ini, ada kepercayaan bahawa wanita mandul yang mandi di tasik ini akan dikurniakan seorang anak sepertimana yang sering didengar oleh pengguna kereta sewa kedah mahupun pelancong lain yang datang. Itulah bagaimana tasik itu mendapat namanya – tasik gadis hamil. Ramai yang mendakwa berjaya selepas mandi di dalam tasik.

Homestay Di Kedah

Salah satu cara terbaik untuk mengalami budaya dan warisan tempatan adalah melalui homestay. Program Homestay memberi peluang kepada para pelawat untuk mengalami keramahan yang mesra dan gaya hidup penduduk tempatan di kampung pedesaan atau dikenali sebagai kampung. Kampung-kampung ini mematuhi peraturan ketat yang dikenakan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia dan Persatuan Homestay Kebangsaan. Jadi, yakinlah bahawa semuanya dirancang dengan baik dan dijaga semasa penginapan anda di sini. Berikut adalah dua homestay yang boleh dipilih oleh pelanggan kereta sewa kedah jika anda lebih suka menjalani cara hidup penduduk setempat.

Homestay Kampung Relau

Sekiranya anda lebih suka tinggal desa yang santai, Kampung Relau adalah tempat untuk anda. Bandar perbandaran Melayu tradisional yang kecil terletak di daerah Kedah, Bandar Baharu. Keluarga angkat di sini akan menunjukkan bagaimana cara hidup tanpa tekanan masih dikekalkan sehingga hari ini. Anda juga boleh belajar bagaimana memasak masakan tradisional Melayu yang lazat dan bergabung dengan beberapa negara kegemaran mereka.

Homestay Kampung Raga

Di Kampung Raga Homestay, anda boleh berenang di Air Terjun Batu Hampar atau Titi Hayun yang terletak di kaki bukit Gunung Jerai. Selain itu, anda juga boleh memilih untuk mengejar Gunung Jerai sepanjang perjalanan dari Yan. Trek selama empat jam ini mengambil pendaki melewati kanopi rendang, herba dan tumbuhan eksotik ke Tangga Kenari 1000 Tahun yang merupakan pintu masuk ke Gunung Jerai dari Yan. Ataupun para pengguna kereta sewa kedah boleh menggunakan kereta sewa mereka untuk ke sana.

Makanan-Makanan Popular Di Kedah

Pesta untuk hidangan lezat dan gourmet tradisional yang ditawarkan oleh Kedah. Bukan sahaja mereka unik tetapi ia merayu kepada pelbagai pencinta makanan.

Nasi Ulam

Memandangkan Kedah dikenali sebagai ‘Padi Nasi Malaysia’ dan padi sebagai makanan ruji di Malaysia, ia mempunyai beberapa nasi yang tersendiri yang memberi selera makan. Salah satu kegemaran tempatan ialah Nasi Ulam. Ia sebenarnya beras yang dicampur dengan pelbagai sayuran mentah segar dan rempah-rempah jarang. Ramuan termasuk bunga halia, udang kering, cili mata burung, dan timun dan julienne buah. Ia juga mempunyai kerisik atau dikenali sebagai kelapa parut panggang. Ini adalah bahan yang sangat penting kerana ia memberikan tekstur kepada campuran dan aroma ke beras. Ia juga mendapat bahagian jus kapur dan kuah gula aren. Ia boleh dimakan seperti itu sendiri atau dipasangkan dengan daging atau hidangan lain. Ia biasanya dimakan semasa bulan puasa Ramadhan. Merupakan antara makanan kegemaran staf & krew kereta sewa kedah disebabkan ianya sedap dan harga berpatutan.

Popular di kalangan orang yang tinggal di utara Kedah, Pulut adalah salah satu hidangan beras terkenal mereka. Ia adalah beras ketan yang dipasangkan dengan buah-buahan seperti mangga, durian dan pisang. Selain daripada buah-buahan, ia boleh menggabungkan hidangan sampingan yang lazat seperti sambal. Pulut Inti dan Tapai Pulut adalah variasi lain beras nasi yang terdapat di sini.

Laksa

Laksa adalah hidangan popular di kalangan rakyat Kedah serta negeri-negeri lain di Malaysia. Hidangan ini terdiri daripada mi beras tebal atau vermicelli beras dan dimakan dengan kari ikan, irisan timun dan bawang. Ia memancarkan sup ikan yang kaya dengan rempah-rempah dan sedikit pedas dan manis.

Ia juga mempunyai Laksam, satu khusus yang juga terdapat di Kelantan dan Terengganu. Juga merupakan menu wajib bagi pelanggan kereta sewa kedah dan orang ramai. Ia dibuat dengan mie tepung beras putih yang sangat tebal dengan kuah putih yang kaya. Kuah itu disediakan dari ikan dan santan. Secara tradisinya, laksam dimakan dengan tangan kerana konsistensi tebal saus tetapi sekarang dimakan dengan peralatan makan.

Pencuci mulut

Rasa citarasa Kedah lebih cenderung ke sisi manis dan hidangan pencuci mulut dan manis popular di sini. Tuntutan manis ini termasuk Baulu dan Dodol. Kek manis ini dibuat daripada tepung, kelapa dan gula.

Kuih Karas juga merupakan pencuci mulut yang popular di sini. Kuih renyah, manis yang menyerupai bihun goreng boleh didapati secara meluas di gerai dan pasar di sekitar Kedah. Satu lagi makanan istimewa manis di sini ialah Serabai, tepung beras yang dipancarkan dengan sirap tipis yang terbuat dari santan dan manis dengan gula aren.

Lain-lain

Hidangan tempatan tradisional termasuk Gulai Nangka atau dikenali sebagai kari buah nangka. Penduduk tempatan mahupun pengguna kereta sewa kedah turut mempunyai kegemaran untuk makanan pedas. Hidangan mereka meningkatkan kari mereka dengan menggunakan asam jawa dan sambal. Ia juga popular dengan Sayur Kelado dan Pekasam.

Kedah juga terkenal dengan makanan lautnya. Ikan panggang adalah salah satu daripada banyak kegemaran tempatan. Pilihan ikan termasuk ikan terubuk, kembung, pari dan keli. Mereka biasanya diasinkan dalam rempah-rempah sebelum dibakar. Anda boleh mencuba kepiting cili, cumi bakar atau udang. Ikan masin dan keropok ikan juga lazat di sini.

Budaya Di Kedah

Sebagai negara berbilang kaum, Malaysia mempunyai pelbagai kaum yang hidup bersama. Majoriti adalah Melayu, Cina dan India. Tidak terkecuali di Kedah, kecuali bahawa ia juga mempunyai penduduk Thailand yang tinggal di kalangan mereka. Walaupun Islam adalah agama kebangsaan negara, kebebasan beribadah dijamin di seluruh Malaysia. Ini termasuk Buddhisme, Kristian dan Hindu menurut pengetahuan admin kereta sewa kedah sebagai rakyat kedah.

Bahasa Malaysia adalah bahasa kebangsaan Malaysia dan ia digunakan secara meluas dan bercakap sehingga hari ini. Penduduk tempatan juga mempunyai slanga dan dialek mereka sendiri. Walau bagaimanapun, Bahasa Inggeris juga bercakap di bahagian majoriti di negara ini. Oleh itu, bahasa bukanlah halangan bagi mereka yang melawat Malaysia terutamanya Kedah. Seni bina dan gaya hidup Kedah mencerminkan tradisi kepelbagaian budaya. Ini dapat dilihat dalam makanan, lagu dan tarian mereka. Antara lagu dan tarian tradisional tempatan yang mencerminkan kehidupan sehari-hari ialah Tarian Cinta Sayang, Lagu-lagu Berendoi dan Wayang Kulit.

Di Kedah, Silat juga popular. Ini adalah bentuk pertahanan diri Melayu tradisional sebelum senjata dan senapang dibawa masuk. Silat datang dalam pelbagai bentuk dan biasanya dilakukan pada majlis-majlis seperti majlis perkahwinan atau tradisional ataupun majlis formal yang sering dihadiri oleh wargakerja kereta sewa kedah serta orang ramai.

Bangunan-bangunan di sini juga baik dan lama, dengan suasana penjajah. Ini termasuk Balai Besar, Balai Seri Negeri, Masjid Zahir, Mahkamah dan Pejabat Pos Besar. Juga, anda boleh melawat Muzium Negeri untuk mendapat gambaran mengenai warisan budaya yang kaya di Kedah. Ia menempatkan koleksi artifak, lukisan halus dan pelbagai peninggalan sejarah. Menjadi negeri tertua, ia mempunyai banyak barangan antik yang mengesankan dan berharga yang dipamerkan.

Bagi yang ingin menjelajah ke sekitar negeri kedah, anda bolehlah melayari website kereta sewa kedah bagi mendapatkan harga & promosi kereta sewa terkini bagi memudahkan perjalanan anda ketika datang bercuti ke negeri Kedah Darul Aman.

KERETA SEWA KEDAH – DNZ CAR RENTAL

Call / SMS/ Whatsapp Hotline: 012 533 5593

Website: http://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com