Bank Artikel

Faktor-Faktor Yang Menentukan Berapa Kos Kereta Sewa

Kos untuk menyewa kereta bergantung pada banyak faktor, termasuk umur anda, jenis kereta yang anda ingin sewa, lokasi pengambilan anda, hari dalam minggu anda mengambil kereta dan bilangan hari yang akan anda miliki kereta itu.

Oleh kerana banyak pembolehubah, adalah idea yang baik untuk meluangkan masa untuk membuat perbandingan antara beberapa syarikat penyewaan kereta yang berbeza. Perlu diingat bahawa menyewa kereta adalah sama seperti membeli-belah untuk tiket penerbangan dalam banyak aspek. Harga sentiasa berubah, walaupun dari minit ke minit, jadi jika anda mendapat harga yang lebih rendah, jangan teragak-agak untuk menempah tawaran itu, kerana anda mungkin tidak akan melihatnya lagi walaupun sejam kemudian.

Apabila Anda Tempah

Secara umumnya, lebih awal anda mula mencari, lebih baik tawaran sewa kereta yang anda akan dapat. Tiga hingga enam bulan lebih awal adalah jangka masa terbaik. Jika anda perlu menempah kereta untuk hari berikutnya, anda akan membayar lebih banyak wang berbanding jika anda memberi lebih banyak masa untuk membeli-belah sebelum anda perlu memandu. Untuk tempahan kereta sewa, sila klik sini —> tempahan

Apabila Anda Memandu

Syarikat penyewaan kereta membuat sebahagian besar wang mereka pada hari bekerja, melayani pengembara perniagaan yang memerlukan kenderaan untuk mengelilingi bandar yang tidak dikenali. Oleh itu, anda berkemungkinan mendapat kadar yang lebih baik jika anda menyewa kereta untuk perjalanan hujung minggu berbanding jika anda memerlukannya untuk perjalanan hari bekerja.

Tempat Anda Mengambil

Menyewa kereta di lapangan terbang adalah sangat mudah – dan jauh lebih mahal. Jika anda terbang ke bandar besar yang mempunyai pilihan pengangkutan awam yang mudah diakses, perkhidmatan kongsi perjalanan atau teksi, pertimbangkan untuk mencari tawaran kereta sewa di luar lapangan terbang. Anda mungkin menjimatkan lebih banyak daripada tambang teksi. Seperti contoh cawangan kereta sewa seberang jaya terletak betul-betul di tengah Bandar Butterworth dan berdekatan dengan stesen bas. Ia akan memudahkan para pelanggan kereta sewa mendapatkan kereta sewa mereka.

Sebahagian daripada perbelanjaan sewa kereta di lapangan terbang yang lebih besar ialah yuran konsesi yang dikenakan oleh sesetengah syarikat untuk menampung jumlah yang perlu mereka bayar ke lapangan terbang kerana mempunyai kaunter sewa di sana. Sebagai contoh, Thrifty mungkin mengenakan bayaran konsesi kepada anda dan Bajet mungkin mengenakan yuran konsesi dan kemudahan di lapangan terbang.

Tempat Anda Menumpang

Mengantar kereta anda di lokasi sewaan yang berbeza daripada tempat anda mengambilnya mungkin akan dikenakan bayaran tambahan. Itu benar sama ada anda melakukan perjalanan merentas desa atau tinggal di dalam bandar yang sama. Sewa Kereta Nasional merujuk kepada situasi ini sebagai sewa kereta sehala dan caj tambahan sebagai bayaran antara bandar atau caj jatuh.

Berapa Lama Anda Memandu

Secara amnya, semakin lama anda menempah kereta, semakin rendah kadar harian anda. Dan jika anda merancang perjalanan jauh, anda mungkin lebih baik menyewa selama seminggu.

Jenis Kenderaan

Setiap perkhidmatan kereta sewa mempunyai cara yang berbeza untuk mengklasifikasikan kenderaan yang mereka sewa, tetapi anda boleh yakin bahawa kenderaan yang lebih menarik dan besar, lebih banyak yang anda akan bayar. Kenderaan ekonomi – kereta yang agak kecil yang biasanya sangat jimat bahan api – hampir selalu menjadi pilihan termurah anda.5 Kereta sport mewah mungkin menelan kos 50% lebih untuk disewa, dan SUV boleh menelan kos hampir dua kali ganda jumlahnya.

Sama ada Anda Mengisi Minyak atau Tidak

Ia sentiasa berbaloi untuk menghantar kereta sewa anda dengan jumlah gas yang sama semasa anda mengambilnya. Adalah menyusahkan syarikat penyewaan untuk mengisi minyak kenderaan mereka; mereka perlu menghantar pekerja ke stesen minyak dan membuang masa apabila kereta itu boleh keluar dan sekitar dan membuat wang untuk mereka. Itulah sebabnya jika anda tidak memulangkan kereta yang telah diisi minyak ke tahap yang dipersetujui, syarikat kereta sewa akan mengenakan caj kepada anda untuk mengisi minyak, menaikkan kos yang anda bayar untuk minyak sebanyak beberapa dolar segelen.

Berapa Umur Pemandu Jika anda berumur di bawah 25 tahun, syarikat penyewaan akan mengenakan bayaran tambahan kepada anda – mungkin extra 10 – 20 sehari. Walaupun ada pemandu lain yang berumur 25+, anda masih perlu membayar jika mana-mana pemandu berumur bawah 25 tahun. Selain itu, pemandu yang berumur bawah 25 tahun mungkin tidak boleh menyewa kelas kenderaan tertentu, seperti kereta sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published.