CORONAVIRUS (COVID-19)

CORONAVIRUS (COVID-19)

Virus pernafasan baru yang dipanggil Novel Coronavirus 2019, atau COVID-19 menjadi tajuk utama untuk menimbulkan penyakit pernafasan di seluruh dunia. Wabak itu bermula di Wuhan, Provinsi Hubei, China dan dengan cepat menyebar ke peringkat antarabangsa – termasuk ke Amerika Syarikat. Beribu-ribu orang telah menjadi sakit dan pegawai kesihatan awam sentiasa memerhatikan bagaimana virus itu menyebar.

Intermountain juga menyaksikan keadaan. Daripada banyak berhati-hati kami bersedia untuk menyokong komuniti kami sekiranya keadaan semakin teruk dan kami akan terus memberikan maklumat terkini seperti maklumat baru. Inilah yang anda perlu ketahui mengenai coronavirus (COVID-19):

Apa itu coronavirus?

Apa yang berbeza mengenai coronavirus (COVID-19)?

Bagaimana coronavirus tersebar?

Apakah tanda-tanda dan gejala coronavirus?

Bagaimanakah saya dapat melindungi diri saya dari coronavirus?

Apa yang perlu saya lakukan jika saya sakit dan fikir saya telah terdedah kepada coronavirus (COVID-19)?

Sumber-sumber tambahan mengenai coronavirus (COVID-19) dan coronavirus lain?

Apakah Coronavirus?

Coronavirus adalah keluarga besar virus yang sebenarnya biasa di seluruh dunia dan boleh menyebabkan penyakit pernafasan pada orang dan haiwan. Terdapat beberapa coronavirus yang diketahui yang menjangkiti orang dan biasanya hanya menyebabkan penyakit pernafasan ringan, seperti selesema biasa. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya dua coronavirus yang telah dikenal pasti sebelum ini telah menyebabkan penyakit teruk – Coronavirus Syndrome Sindrom Pernafasan Akut (SARS) dan Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) coronavirus.

Apa Yang Berbeza Mengenai Coronavirus (COVID-19)?

Walaupun coronavirus adalah perkara biasa, coronavirus (COVID-19) adalah coronavirus baru yang tidak pernah dikenal pasti pada manusia. Ciri-ciri utama COVID-19 adalah gejala pernafasan dengan demam dan batuk. Seperti semua jangkitan baru, pemahaman COVID-19 adalah penting dan berubah dengan pantas. CDC secara proaktif memantau virus dan mengambil langkah-langkah seperti menyediakan panduan untuk pekerja penjagaan kesihatan dan mengeluarkan saran perjalanan.

Bagaimana Coronavirus Tersebar?

Menurut admin https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com penyiasatan COVID-19 masih berterusan tetapi coronavirus manusia yang lain tersebar melalui hubungan orang-ke-orang. Sama seperti selesema dan selesema, seseorang menjadi sakit melalui hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti. Virus ini tersebar melalui titisan pernafasan yang dihasilkan oleh orang yang dijangkiti melalui batuk dan bersin atau dengan menyentuh permukaan dengan virus pada mereka.

Apakah Tanda -Tanda Dan Gejala Coronavirus?

Dalam kes-kes yang terkesan jangkitan COVID-19, gejala termasuk demam, batuk, dan sesak nafas dan keterukannya berkisar antara ringan hingga penderita yang teruk. Pada masa ini, jika anda tidak mengembara ke kawasan yang dijangkiti seperti yang ditentukan oleh CDC atau berada dalam hubungan rapat dengan seseorang yang diketahui mempunyai virus, risiko anda adalah sangat rendah.

Dalam coronavirus lain, tanda jangkitan biasa termasuk:

 • hidung berair
 • sakit kepala
 • batuk
 • sakit tekak
 • demam
 • perasaan umum tidak sihat

Bagaimanakah Saya Dapat Melindungi Diri Saya Dari Coronavirus?

Cara terbaik untuk melindungi diri daripada mengatasi coronavirus adalah dengan menggunakan tabiat harian yang sama yang membantu mencegah penyebaran virus, termasuk selsema dan flu. Untuk membantu mencegah penyebaran penyakit sentiasa:

 1. Elakkan hubungan rapat dengan orang yang sakit.
 2. Basuh tangan anda dengan sabun dan air dengan kerap. Basuh dengan sabun dan air suam selama 15 saat. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan gosok tangan berasaskan alkohol.
 3. Elakkan menyentuh mata, hidung, dan mulut anda dengan tangan yang tidak dicuci.
 4. Tinggal di rumah apabila anda sakit (dan pastikan anak-anak sakit dari rumah).
 5. Tutup batuk atau bersin dengan tisu, kemudian buang tisu di sampah dan basuh tangan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai tisu, batuk atau bersin ke dalam lengan atau siku atas anda, bukan tangan anda.
 6. Bersih dan disinfect yang sering disentuh objek dan permukaan.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan Jika Saya Sakit Dan Fikir Saya Telah Terdedah Kepada Coronavirus (COVID-19)?

Penting untuk diingat jika anda tidak mengembara ke kawasan yang dijangkiti seperti yang ditakrifkan oleh CDC atau berada dalam hubungan rapat dengan seseorang yang diketahui mempunyai virus, risiko anda mendapat kontrak COVID-19 adalah sangat rendah. Walau bagaimanapun, CDC mengesyorkan jika anda telah mengembara ke kawasan yang dijangkiti dalam masa 14 hari yang lalu atau bersentuhan dengan seseorang yang mengesahkan untuk mendapat jangkitan dan mula merasa sakit dengan demam, batuk, atau sesak nafas, dapatkan rawatan perubatan. Hubungi pembekal penjagaan utama anda sebelum pergi ke kemudahan penjagaan kesihatan dan beritahu mereka tentang perjalanan dan gejala anda untuk menghadkan potensi pendedahan kepada orang lain dan mengelakkan penyebaran virus.

Jika anda tidak memenuhi kriteria Jabatan Kesihatan CDC dan Utah untuk COVID-19 tetapi anda masih prihatin atau mempunyai soalan, hubungi Intermountain Health Answers di 844-501-6600 untuk bercakap dengan jururawat Intermountain. Sila gunakan topeng di dalam kemudahan kami dan sekitar orang lain jika anda mengalami demam, batuk, bersin, hidung berair, atau mengalami kesukaran bernafas. Sila juga pertimbangkan untuk menggunakan perkhidmatan Intermountain Connect Care pada telefon pintar, tablet, atau komputer anda untuk berhubung dengan klinik Intermountain dan menerima cadangan penjagaan khusus.

Maklumat mengenai COVID-19 berubah dengan pantas. Untuk berita dan perjalanan yang paling terkini, layari laman web Pusat Kawalan Penyakit.

Sumber-sumber tambahan mengenai coronavirus (COVID-19) dan coronavirus lain

Pusat Kawalan Penyakit – Penyakit Coronavirus (COVID-19)

Pertubuhan Kesihatan Sedunia – Penyakit Coronavirus (COVID-2019)

CDC – Mengenai Coronavirus

Utah Department of Heal

Penafian

Maklumat yang terkandung di sini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja. Ia tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk diagnosis, rawatan, atau nasihat seorang profesional berlesen yang berkelayakan. Fakta yang dibentangkan di laman web kereta sewa alor setar ini ditawarkan sebagai maklumat sahaja, bukan nasihat perubatan. Hasratnya adalah untuk memberikan maklumat dan perspektif dari mana anda boleh membuat pilihan penjagaan kesihatan peribadi yang berpengetahuan dengan kerjasama profesional kesihatan yang dipercayai dan berkelayakan. Penulis dan penerbit tidak mempunyai liabiliti atau tanggungjawab kepada mana-mana orang atau entiti berkenaan dengan apa-apa kerugian, kerosakan atau kecederaan, yang disebabkan atau didakwa disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh maklumat yang terkandung di sini. Usaha sedar telah dibuat hanya untuk maklumat terkini yang tepat dan jujur. Keputusan akan berbeza-beza bergantung kepada individu dan komitmen mereka.