CORONAVIRUS (COVID-19)

Apa Yang Perlu Dilakukan Semasa Wabak COVID-19 Di Komuniti Anda

Semasa wabak di komuniti anda, melindungi diri anda dan orang lain dengan:

  1. Menginap di rumah dari kerja, sekolah, dan semua aktiviti apabila anda mengalami gejala COVID-19, yang mungkin termasuk demam, batuk, dan kesukaran bernafas.
  2. Mengelakkan diri dari orang lain yang sakit.
  3. Mengehadkan hubungan rapat dengan orang lain sebanyak mungkin (kira-kira 6 kaki).

Letakkan rancangan rumah anda ke dalam tindakan:

Tinggal tentang keadaan COVID-19 setempat. Dapatkan maklumat terkini mengenai aktiviti COVID-19 tempatan daripada pegawai kesihatan awam ikon luar yang ada mahupun menerusi website https://www.keretasewaalorsetar.iklanbiz.com. Perhatikan pemecatan sekolah sementara di kawasan anda, kerana ini boleh mempengaruhi rutin harian rumah anda.

Tinggal di rumah jika anda sakit. Menginap di rumah jika anda mempunyai simptom COVID-19. Sekiranya ahli keluarga anda sakit, tinggal dari sekolah dan bekerja untuk mengelakkan penyebaran COVID-19 kepada orang lain.

Sekiranya anak-anak anda berada di dalam penjagaan orang lain, mendesak penjaga untuk melihat gejala COVID-19.

Teruskan berlatih tindakan pencegahan setiap hari. Tutup batuk dan bersin dengan tisu dan basuh tangan anda dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat. Jika sabun dan air tidak tersedia, gunakan pembersih tangan yang mengandungi 60% alkohol. Bersihkan permukaan dan objek yang sering disentuh setiap hari menggunakan detergen dan air isi rumah biasa.

Gunakan bilik dan bilik mandi yang berasingan yang disediakan untuk ahli keluarga yang sakit (jika boleh).

  • Ketahui cara menjaga seseorang yang mempunyai COVID-19 di rumah. Elakkan berkongsi barangan peribadi seperti makanan dan minuman. Sediakan ahli isi rumah anda yang sakit dengan facemas sekali pakai yang bersih untuk dipakai di rumah, jika ada, untuk membantu mencegah penyebaran COVID-19 kepada orang lain. Bersihkan bilik dan bilik mandi yang sakit, seperti yang diperlukan, untuk mengelakkan hubungan yang tidak perlu dengan orang yang sakit.
  • Sekiranya permukaannya kotor, ia perlu dibersihkan menggunakan detergen dan air sebelum disinfeksi. Untuk pembasmian kuman, senarai produk dengan tuntutan patogen virus baru yang diluluskan oleh EPA, yang dikekalkan oleh CBC, boleh didapati di Fighting Products Novel Coronavirus (COVID-19). Sentiasa ikuti arahan pengilang untuk semua produk pembersihan dan pembasmian kuman.

Tetap berhubung dengan orang lain melalui telefon atau e-mel. Sekiranya anda tinggal bersendirian dan menjadi sakit semasa wabak COVID-19, anda mungkin memerlukan bantuan. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan yang kronik dan hidup sendiri, minta keluarga, rakan, dan penjagaan kesihatan untuk memeriksa anda semasa wabak. Tetap berhubung dengan keluarga dan rakan dengan keadaan perubatan kronik.

Menjaga kesihatan emosi ahli isi rumah anda. Wabak boleh menjadi tekanan untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Kanak-kanak merespon secara berbeza kepada situasi yang tertekan daripada orang dewasa. Bercakap dengan anak-anak anda mengenai wabak ini, cuba bertenang, dan meyakinkan mereka bahawa mereka selamat.

Maklumkan tempat kerja anda jika anda perlu menukar jadual kerja biasa anda

Beritahu tempat kerja anda secepat mungkin sekiranya jadual anda berubah. Minta bekerja dari rumah atau berlepas jika anda atau seseorang di rumah anda mendapat gejala COVID-19, atau jika sekolah anak anda ditolak buat sementara waktu.

Ambil langkah-langkah berikut untuk membantu melindungi anak anda semasa wabak

Jika anak / kanak-kanak anda sakit dengan COVID-19, beritahu kemudahan atau sekolah jagaan anak mereka. Bercakap dengan guru mengenai tugasan kelas dan aktiviti yang boleh mereka lakukan dari rumah untuk bersaing dengan sekolah mereka.

Jejaki pemecatan sekolah di komuniti anda. Baca atau tonton sumber media tempatan yang melaporkan pemecatan sekolah. Sekiranya sekolah dipecat buat sementara waktu, gunakan perkiraan penjagaan kanak-kanak alternatif, jika perlu.

Kurang cegah kanak-kanak dan remaja daripada berkumpul di tempat awam lain sementara sekolah ditolak untuk membantu melambatkan penyebaran COVID-19 dalam masyarakat.

Penafian

Maklumat yang terkandung di sini adalah untuk tujuan pendidikan sahaja. Ia tidak dimaksudkan sebagai pengganti untuk diagnosis, rawatan, atau nasihat seorang profesional berlesen yang berkelayakan. Fakta yang dibentangkan di laman web sewa kereta alor setar ini ditawarkan sebagai maklumat sahaja, bukan nasihat perubatan. Hasratnya adalah untuk memberikan maklumat dan perspektif dari mana anda boleh membuat pilihan penjagaan kesihatan peribadi yang berpengetahuan dengan kerjasama profesional kesihatan yang dipercayai dan berkelayakan. Penulis dan penerbit tidak mempunyai liabiliti atau tanggungjawab kepada mana-mana orang atau entiti berkenaan dengan apa-apa kerugian, kerosakan atau kecederaan, yang disebabkan atau didakwa disebabkan secara langsung atau tidak langsung oleh maklumat yang terkandung di sini. Usaha sedar telah dibuat hanya untuk maklumat terkini yang tepat dan jujur. Keputusan akan berbeza-beza bergantung kepada individu dan komitmen mereka.